top of page

Pandamiens påvirkning på krop og sind

Efter en tid hvor mange af os har været nedlukkede, hjemsendte og/eller isoleret pga. pandemien, er det nu afløst af en hverdag, som vi kendte før Danmark lukkede ned.

Men noget er alligevel forandret.


Hvor er den trygge hverdag?


Det kan for mange være overvældende, pludselig skulle forholde sig til mange mennesker igen efter en lang periode, hvor vi har skulle holde afstand og se så få mennesker som muligt.


At komme tilbage på arbejdspladsen og skal vænne sig til at blive afbrudt i tide og utide, samt al snakken med og mellem kollegaer kan virke voldsomt. At gå fra en hverdag med ro til at udføre arbejdsopgaverne uden afbrydelser, til at skulle forholde sig til alt det en arbejdsplads også indeholder, kan være stressende for krop og sind. Så hvis du oplever hovedpine, træthed og ømme muskler, er det ikke nødvendigvis dine ændrede arbejdsstillinger, som er problemet. Det kan være din krop fortæller, at omvæltningen med mere uro og støj lige er lidt for meget på en gang.


Mange oplever det at være sammen med flere mennesker, kan være angstprovokerende. Det at kunne se flere af venner og familie på en gang, kan give uro, efter en lang periode hvor vi har skulle være i en lille boble. Her kan det være en ide at planlægge en rolig opstart, med at mødes med en enkelt eller to til eventuelt en gåtur. Og så udvide kredsen i takt med, hvad du føler dig komfortable med.


Ensomheden har været svært for rigtig mange mennesker. Især ældre har været mærket af det. De har været isoleret, både af dem selv og fra deres omgangskreds, for at beskytte og passe på dem. Det har sat sine spor hos mange af dem, hos nogle tangere det til depression. De er en generation, som ikke vil lægge andre til last, og derfor ikke beder om hjælp. Vi, som pårørende og venner, bør derfor være opmærksomme på at vise dem, at de stadig er en del af familien og omgangskredsen – at de ikke bliver glemt i hverdagens travle gøremål, som kommer i takt med at samfundet har lukket mere op.




Hvad kan du så eventuelt gøre for dig selv?

· Skab ro i hovedet og sind ved at lytte til afslappende/meditativ musik

· Yoga med fokus på vejrtrækningen

· Gåture – alene, hvis det er for at give dig selv ro, eller sammen med 1-2 venner, for at bygge integreringen med mennesker stille og roligt op igen.

· Massage for at få kroppen til at slappe af




Stille musik til afslapning

Åndedrætsøvelse, der mindsker stress


2 visninger0 kommentarer